Nazaj na domačo stran

Piši nam

Na spletne strani FDV

 
 

Domača stran > Aktualno > Druge novice

 

Strokovna ekskurzija v Haag pri predmetu Mednarodno varstvo človekovih pravic

V okviru predmeta Mednarodno varstvo človekovih pravic se je skupina študentov programa Mednarodni odnosi in nekaj študentov programa Evropske študije udeležila strokovne ekskurzije v Haag. Na ekskurziji, ki so jo organizirali študenti sami, potekala pa je od 25. do 30. aprila, sta študente spremljala nosilka predmeta, izr. prof. dr. Petra Roter, in asist. mag. Danijel Crnčec.

Namen ekskurzije je bil ogled osrednjih mednarodnih sodnih forumov ter podrobnejša seznanitev z njihovim delovanjem. Na poti na Nizozemsko smo se ustavili v Belgiji na College of Europe v Bruggeu, kjer so nas sprejeli diplomanti FDV, pridružil pa se nam je tudi Zoran Thaler, slovenski poslanec v Evropskem parlamentu, s katerim smo imeli zanimivo debato o njegovem delu v Evropskem parlamentu in odnosu slednjega do vprašanj, povezanih s človekovimi pravicami.

V Haagu smo najprej obiskali Mednarodno sodišče (tribunal) za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kjer smo neposredno spremljali sojenje Radovanu Karadžiću, ki je med drugim obtožen za zločin genocida (v Srebrenici leta 1995). Karadžić se brani sam, mi pa smo prisostvovali njegovemu zasliševanju priče – nekdanjega ameriškega veleposlanika v Sarajevu. Kasneje pa smo imeli še dve predavanji uslužbencev Sodišča, in sicer o načinu delovanja te institucije (vključno z njeno usodo) ter o pravici do poštenega sojenja.

V Haagu smo obiskali veleposlaništvo Republike Slovenije, kjer nas je gostoljubno sprejel slovenski veleposlanik na Nizozemskem, g. Leon Marc. Podrobneje nam je predstavil naloge veleposlaništva in izzive, s katerimi se srečuje, pa tudi priložnosti Slovenije za sodelovanje na multilateralni (v okviru številnih mednarodnih institucij s sedežem v Haagu) in bilateralni ravni.

Naslednji dan smo obiskali Mednarodno kazensko sodišče, kjer smo (prav tako v živo) spremljali sojenje Thomasu Lubangi Dyilo iz Demokratične republike Kongo, obtoženemu za sodelovanje pri vojnih zločinih (novačenje otrok v oboroženih spopadih). Tudi v tem procesu je potekalo zaslišanje priče, ki pa je bila s sodno dvorano v stiku prek video povezave. Po sojenju smo obiskali pisarno obrambe (Office of Public Counsel for the Defence, OPCD), ki ima mandat predstavljati in ščititi pravice obrambe, da se tako zagotovi uravnoteženo in pošteno sojenje (nihče namreč ni kriv, dokler mu krivda na sodišču ni dokazana). Čeprav je obramba eden temeljev pravičnega in poštenega sojenja, pa se ta pisarna srečuje s številnimi težavami (organizacijskimi, finančnimi in kadrovskimi), saj so države mnogo bolj pripravljene podpirati tožilstvo, ki preganja posameznike, (domnevno) odgovorne za najhujše zločine proti človeštvu.

Zadnji dan smo se na poti domov ustavili še v Amsterdamu, kjer smo na Vrije Universiteit Amsterdam poslušali predavanje prof. dr. Wolfganga Wagnerja o nadzoru nacionalnih parlamentov nad vojaškimi misijami v tretjih državah. Vprašanje je zelo aktualno tudi za Republiko Slovenijo, ki sodeluje v vojaških operacijah na tujem. Demokratične države imajo zelo različno ureditev glede pristojnosti parlamentov nad napotitvijo in zaključkom vojaških misij, večje pristojnosti pa imajo tisti parlamenti, kjer je percipirana grožnja nacionalni varnosti manjša.

Pred odhodom smo v sproščenem Amsterdamu, ki se je vzneseno pripravljal na Queen's Day, za druženje izkoristili še zadnje sončne žarke.

 

Na vrh strani

Frankofonski študenti mednarodnih odnosov in evropskih študij so 5. novembra 2009 sodelovali v razpravi z nekdanjo generalno sekretarko Sveta Evrope, dr. Catherine Lalumière

Generalno sekretarko Sveta Evrope v pomembnem zgodovinskem obdobju ob padcu berlinskega zidu (1989–1994) go. Catherine Lalumière, doktorico javnega prava in redno profesorico, je 5. novembra 2009 odlikoval predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk z Zlatim redom za zasluge. Nagrajenka je odlikovanje prejela za podporo pri prizadevanjih Slovenije za neodvisnost in samostojnost ter za vlogo pri priključitvi Slovenije Svetu Evrope.

Ob tej svečani priložnosti je Informacijski urad Sveta Evrope v Sloveniji organiziral Razpravo z nagrajenko in študenti na temo Prihodnost Evrope in človekove pravice. Pogovora, ki je potekal v francoščini v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani, so se udeležili študenti mednarodnih odnosov in evropskih študij Fakultete za družbene vede, povezovala pa ga je asist. dr. Ana Bojinović Fenko.

Študenti so pokazali odlično poznavanje režima evropskega varstva človekovih pravic in tudi izvrstno znanje francoskega jezika, za kar jih je gostja razprave posebno pohvalila. Njena poslanica mladim bodočim voditeljem Evrope je temeljila na načelu nepopustljive motivacije in pripravljenosti za ustvarjanje odgovornih družbenih sprememb.

 

Na vrh strani

Prednovoletno srečanje študentov programa Mednarodni odnosi in Evropske študije

V sredo, 10. decembra 2008, so se na prednovoletnem srečanju zbrali dodiplomski študentje programov Mednarodni odnosi in Evropske študije ter pedagogi, ki poučujejo na obeh študijskih programih.

Po uvodnih pozdravih predstojnika Katedre za mednarodne odnose, ki omenjena programa izvaja, doc. dr. Milana Brgleza in skrbnika programa Evropske študije red. prof. dr. Bojka Bučarja je sledil zabavni program, v okviru katerega je študentka 2. letnika mednarodnih odnosov Silvana Žorž predstavila stand-up komedijo politološke analize življenja mednarodnika in ešjevca v kontekstu FDV, slovenskega, evropskega in mednarodnega okolja.

Druženje se je nadaljevalo v sproščenem vzdušju, najprej ob prigrizku v preddverju velike dvorane, nato pa v Net Caffe-ju. Študentje vseh letnikov MO in EŠ so se zavezali, da bodo ob letu osorej druženje ponovili.

Popolno foto galerijo najdete tukaj.

Vsem študentom želimo prijetne in sproščene praznike =)

 

Na vrh strani

Alen Toplišek prejel plaketo FDV za posebne dosežke v študijskem letu 2007/ 2008

Na 9. Častnem shodu FDV, ki je potekal v sredo, 3. decembra 2008 v Veliki dvorani FDV, je Alen Toplišek, študent 2. letnika Mednarodnih odosnov, prejel plaketo FDV za posebne dosežke v študijskem letu 2007/ 2008. To fakultetno priznanje se podeljuje posameznikom in posameznicam, ki so se izkazali s posebnimi dosežki na akademskem področju, kot tudi z dosežki, ki na druge pomembne načine prispevajo k odličnosti delovanja FDV.

Alen je spomladi 2008 prejel nagrado na mednarodnem tekmovanju "Students for a Nuclear Weapons-Free World Campaign". Za ta dosežek mu Katedra za mednarodne odnose, njeni učitelji in študenti iskreno čestitamo!

Več..

 

Na vrh strani

Model European Union 2008

Anja Novak, Študentka 2. letnika Mednarodnih odnosov, se je v Konstanzu udeležila Modela Evropske unije 2008.

Od 6. do 9. novembra 2008 je v nemškem mestu Konstanz potekal Model Evropske unije (EU). Udeležilo se ga je 70 študentov iz vse Evrope, da bi sprejeli novo evropsko zakonodajo na temo Evropska energetska politika – uporaba biogoriv. Pri tem smo bili razdeljeni na Svet Evropske unije ter Evropski parlament, kjer smo obravnavali predloge Evropske komisije, ki so bili v našem primeru organizatorji. Vsak udeleženec je dobil vlogo kot minister, poslanec v Evropskem parlamentu, lobist ali novinar. Meni je bila dodeljena vloga poslanke Evropskega parlamenta, in sicer sem v Stranki evropskih socialistov predstavljala Malto. V postopkih soodločanja in posvetovanja so v Svetu EU pod vplivom Evropskega parlamenta, lobistov in novinarjev sprejeli uredbo in direktivo glede uporabe biogoriv v EU.

Več..


 

Na vrh strani

Javno inavguracijsko predavanje red. prof. Zlatka Šabiča

V petek, 7. 11. 2008, je v postopku izvolitve v naziv rednega profesorja v senatni sobi Fakultete za družbene vede potekalo javno inavguracijsko predavanje člana Katedre za mednarodne odnose dr. Zlatka Šabiča.

Predavanje z naslovom "Demokratično vladanje v mednarodni skupnosti" se je dotaknilo glavnih področij raziskovanja dr. Šabiča, tj. mednarodnih organizacij, parlamentarnega sodelovanja na globalni in regionalni ravni ter evro-atlantskega sodelovanja. Po predavanju je potekala živahna razprava o pomenu demokratičnega vladanja in upravljanja držav in drugih subjektov mednarodne skupnosti v luči aktualnih medarodnih procesov in odnosov, tudi sedanje finančne krize in gospodarske recesije.

Dr. Šabič je predavanje posvetil zasl. prof. dr. Vladu Benku, ustanovitelju discipline mednarodnih odnosov v Sloveniji.

Katedra za mednarodne odnose in njeni študenti dr. Šabiču ob izvolitvi v naziv rednega profesorja iskreno čestitamo in mu želimo uspešno nadaljevanje kakovostnega pedagoškega in raziskovalnega dela.

 

Na vrh strani

Strokovna ekskurzija v Združene države Amerike

Kot dostojen zaključek našega študija na Fakulteti za družbene vede, se nas je osem študentov mednarodnih odnosov odločilo, da raziščemo zaposlitvene in druge priložnosti, ki nam jih lahko ponujajo Združene države Amerike.

Tako smo se pod vodstvom našega organizatorja, Anžeta Voh Boštica, polni pričakovanja sredi septembra odpravili na štirinajstdnevno avanturo po zloglasni celini. Poleg glavnega namena naše ekskurzije, ki je bil seveda strokovno-izobraževalni, se nismo mogli upreti skušnjavi, da si ne bi ogledali tudi glavnih turističnih in zabavnih znamenitosti Bostona, New Yorka in Washingtona.

V okviru strokovno-izobraževalnega programa smo si v Bostonu ogledali znamenito univerzo Harvard in mogoče nam manj znano univerzo Brown v Providencu. Na obeh univerzah so nam postregli s številnimi informacijami (in dobro hrano) glede možnosti študija, vendar smo bili po koncu sestankov vsi rahlo obupani, saj se šolnine za sam študij gibljejo med 40.000 in 60.000$ za eno študijsko leto.

Pot nas je iz Bostona nato vodila v New York, kjer smo obiskali stalno slovensko misijo pri Združenih narodih in številne turistične atrakcije, ki jih ponuja sam New York, med drugim Kip svobode in Ellis Island, povzpeli smo se tudi na Empire State Building, edinstveno doživetje pa je bilo že samo sprehajanje po slavnih ulicah New Yorka.

Pot nas je iz New Yorka vodila naprej do Washingtona, še prej pa smo se mimogrede ustavili v Philadelphii in poskusili sloviti »filadelfijski cheese steak«. V Washingtonu smo nato obiskali univerzo Georgetown, oglasili smo se na Svetovni banki in na ameriškem State Departmentu ter na slovenskem veleposlaništvu, kjer smo si spotoma ogledali še fotografsko razstavo Arneta Hodaliča.

Za pomoč pri izvedbi ekskurzije se moramo iskreno zahvaliti katedri za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede, asistentu Danijelu Crnčcu ter našim sponzorjem, McKern gradbeništvu s.p. in Tehnološkemu parku Ljubljana. Za konec pa želimo spodbuditi vse naše kolege, ki imajo možnost, da se udeležijo podobnih ekskurzij, naj izkoristijo ponujeno možnost, saj gre za izkušnjo, ki je ne boste nikoli pozabili.

Vabljeni na naše potopisno predavanje in izmenjavo izkušenj konec novembra na Fakulteti za družbene vede!

Nataša Hartman


 

Na vrh strani

Global Millenium Development Goals Summit - India 2008


The Global Youth MDG Summit will be taking place in Mumbai, India from 7-11 November 2008. The Indian Federation of UN Associations and WFUNA are co-organizers of this Summit, which will bring together more then 200 young people from around the world to study and take action on the MDGs. The summit is open to anyone who is interested and we encourage you to inform your members, especially young people, about this great opportunity.

At the Summit, the participants will be divided into eight groups, each working on one MDG. They will attend panel discussions and workshops on the MDGs as well as practical training in film-making, project development and fundraising. At the end of the Summit, the participants will have created eight 5-minute films, and eight actions plans, one for each MDG. The films will be showcased by WFUNA at an event at the United Nations.

The $100 registration fee for the Summit covers accommodation for 5 nights, meals, local transportation and field trips. Overseas travel is not included.

Visit the website for more information on the summit and for the online application form: www.globalmdgsummit.org.

If you have any questions, please do not hesitate to contact:

Fruzsina Molnar, Communications Strategist, molnar@wfuna.org
Marielle Schuijt, Membership and MDGs Coordinator, schuijt@wfuna.org

 

Na vrh strani

Sporočilo MIRU


Spoštovani,

Društvo za Združene narode za Slovenijo in

Informacijska služba Združenih narodov na Dunaju vas vabi, da nam

pošljete sporočilo miru ob

Mednarodnem dnevu miru.

Mednarodni dan miru, 21. september, je bil s strani Združenih narodov proglašen leta 1981. Ta dan promovira mir in razglasa zeljo po končanju konfliktov, hkrati pa predstavlja priložnost za posameznike, skupine in države, da spoštujejo mir na kreativen način. Po vsem svetu prirejajo številne dogodke, velike in male, ki vključujejo na milijone ljudi.

Vabljeni STE, da nam pošljete SPOROČILO MIRU. Naj se vas glas sliši!

Pričetek kampanje je 25. avgusta. Do 14. septembra nam lahko pošljete vaše sporočilo miru. Brez oklevanja nam povejte, kaj si mislite.

Vašo misel pošljite na dan-miru@unvienna.org ali jo posredujte preko spletnega obrazca.

Opomba: Vaša sporočila naj ne bodo daljša od 50 besed.

Zbrana sporočila bodo predstavljena Generalni skupščini Združenih narodov, in sicer 22. septembra 2008, ter objavljena na uradnih straneh Združenih narodov. Sporočila bodo del svetovne kampanje sporočila miru.

 

Na vrh strani

Študenti na poletnih šolah

Študentka Lea Pfajfar se je letošnje poletje v slikoviti Pragi udeležila poletne šole 16th International Youth Leadership Conference.

Spodaj si lahko ogledate nekaj zanimivih utrinkov, več o poletni šoli pa si lahko preberete v Leinem poročilu POLETNA ŠOLA V PRAGI – 16th International Youth Leadership Conference.

 

Na vrh strani

Piknik mednarodnikov

30. maja 2008 so študenti vseh letnikov programa Politologija, smer mednarodni odnosi oz. programa Mednarodni odnosi organizirali piknik mednarodnikov študentov in učiteljev. Pomen piknika je neformalno druženje in vzpostavljanje dobrih odnosov med študenti in učitelji, kar navsezadnje prispeva tudi k boljši izvedbi študijskega procesa. Piknika se je udeležilo okoli 70 študentk in študentov ter vsi učitelji Katedre za mednarodne odnose razen štirih opravičenih zaradi službenih poti v tujino oz. obveznosti in tudi tri predavateljice Katedre za tuje jezike. Zahvala in pohvala gre organizacijskemu odboru: Urški, Lauri, Izi, Alenu, Janu in Jovanu. Galerijo fotografij si lahko ogledate na spletni povezavi Piknik mednarodniki 2008, pri čemer gre zahvala Stašu, Jovanu in obema Špelama.

Asis. Ana Bojinović


MO piknika, ki je potekal 30. maja 2008, ni mogoče opisati drugače kot nepozabno dogodivščino študentov in učiteljev Katedre za MO. Poslušali smo stare dobre evergreene, evrovizijske hite, občasno pa je v eter prišel kakšen "Balkan komad". Poleg tega smo bili priče nepremagljivi odbojkarski ekipi predstavnikov katedre (imenovane Prof.esionalci), izjemni moči drugega letnika v vlečenju vrvi in triurni nogometni tekmi. Energije ni zmanjkalo niti, ko je prišla polnoč. Kakšni so razlogi za to? Mogoče čevapčiči in pleskavice, sladko vino ali sangrija?! Mislim, da je glavni dodatek tega recepta dobro vzdušje, ki je vladalo na pikniku, dobra družba, ki je dogodku vsekakor pustila nepozaben pečat. Zahvaljujemo se učiteljem za odlično udeležbo. V upanju, da se bomo srečali še na kakšnem skupnem dogodku, vas pozdravljamo vaši mednarodniki.

Jovan Ivanov, MO-3

 

Na vrh strani

Novinarska konferenca in razprava ob izidu knjige Strukturni skladi v Sloveniji – zadostno izkoriščen vir?

V četrtek, 17. aprila 2008, je na Fakulteti za družbene vede potekala predstavitev knjige Strukturni skladi v Sloveniji – zadostno izkoriščen vir? avtorjev dr. Maje Bučar, Primoža Karnarja, Anje-Marije Ciraj in dr. Sabine Kajnč (FDV: Knjižna zbirka politični procesi in institucije). Po kratki predstavitvi knjige sta svoje zelo pozitivno mnenje o njej izrazila gosta mag. Peter Wostner, namestnik direktorja v Službi vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ter mag. Mojca Zajc, predstavnica svetovalnega podjetja RR & CO. Nato je potekala zanimiva razprava z drugimi gosti, ki jo je vodil dr. Marjan Svetličič.

Avtorji so predstavili svoj pogled na problematiko črpanja evropskih strukturnih sredstev in izpostavili, kaj jih je vodilo pri raziskovanju in pisanju knjige – na razumljiv način opisati ureditev črpanja strukturnih sredstev v Sloveniji in podati oceno njenega delovanja, obenem pa napisati nekakšen priročnik za vse, ki se ukvarjajo s strukturnimi skladi ali pa se s to problematiko želijo seznaniti.

Oba gosta sta izpostavila, da knjiga predstavlja pomemben prispevek akademske sfere in da jo zaznamuje neodvisen in znanstven pogled obenem pa razumljivost in praktičnost. Nato so se v razpravo vključili mnogi izmed več kot dvajsetih obiskovalcev, ki so predstavili svoje poglede na problematiko.

 

Na vrh strani

Strokovna ekskurzija na Nizozemsko in v Belgijo

Skupina študentov tretjega letnika Evropskih študij se bo med 22. in 27. aprilom 2008 mudila v omenjenih dveh državah Beneluksa. Strokovna ekskurzija v okviru predmeta Evropsko varstvo človekovih pravic bo študentom omogočila ogled nekaterih najpomembnejših mednarodnih pravosodnih institucij, poleg tega pa tudi obisk dveh prestižnih evropskih univerz. Udeležence ekskurzije bodo na poti spremljali doc. dr. Milan Brglez in asistenta Danijel Crnčec ter mag. Jure Požgan.

Vsebinski del ekskurzije se bo začel z ogledom in predstavitvijo College of Europe v Bruggeu (Belgija), kjer bi si svojo akademsko pot želel nadaljevati marsikateri študent Evropskih študij. Nadaljevali bomo s potjo proti den Haagu, politični prestolnici kraljevine Nizozemske in domu mnogih mednarodnih institucij. V tem mestu bomo študentje in profesorji obiskali Mednarodno kazensko sodišče za bivšo Jugoslavijo, kjer se bomo udeležili tudi sojenja Anteju Gotovini, Mednarodno kazensko sodišče in prostore Posebnega sodišča za Sierro Leone, kjer bomo prisostvovali sojenju bivšemu liberijskemu predsedniku Charlesu Taylorju. Med našim obiskom se bomo med drugim srečali tudi s predstavniki slovenskega veleposlaništva v den Haagu ter obiskali najboljšo evropsko kontinentalno univerzo v Leidnu.

Zagotovo nam bo ta ekskurzija odprla nova intelektualna obzorja, prepričani pa smo, da se bomo ob tem tudi zabavali, saj bomo svoje potovanje zaključili še z obiskom svetovne prestolnice zabave – Amsterdama.

Samo Novak, študent 3. letnika EŠ

 

Na vrh strani

Strokovna ekskurzija v Združene države Amerike

Skupina dvajsetih študentov zadnjega letnika mednarodnih odnosov se septembra odpravlja v Združene države Amerike! Harvard, MIT, Pentagon, Bela hiša, sedež Organizacije združenih narodov, IMF so le nekatere izmed institucij in zanimivosti, ki si jih bodo ogledali. Ideja odpraviti se v ZDA je plod tako njihove vedoželjnosti kot tudi njihovih ambicij razširiti si obzorje znanj in izkušenj.

Vendar zgolj okusiti ZDA in si ogledati omenjeno, jih nikakor ne zadovolji. Ekskurzija predstavlja le posladek projekta, ki so se ga pogumno lotili. Napisali bodo namreč knjigo. Mednarodni odnosi to ne bi bili, če ne bi potekali in povezovali akterjev različnih si narodnosti, pomembneje, navad. Kako se posluje v Indoneziji, na kaj mora ob svečani večerji paziti poslovnež v Iranu in kaj je najboljše darilo Južni Afriki? To so vprašanja na katera bomo odgovarjali. Izkušnja ZDA, prve kapitalistične sile današnjosti, pa bo knjigo o poslovnih navadah v svetu oplemenitila in zaokrožila.

Več si preberite in nas podprite na www. (internetna stran trenutno v izdelavi).

 

Na vrh strani

Informativni dan za vpis v univerzitetni študij Evropskih študij in Mednarodnih odnosov

15. in 16. februarja 2008 je Katedra za mednarodne odnose sodelovala pri izvedbi informativnih dni za dijakinje in dijake, ki se želijo vpisati v univerzitetni študij Evropskih študij (EŠ) in Mednarodnih odnosov (MO) na Fakulteti za družbene vede (FDV) na Univerzi v Ljubljani. Na obeh programih je bil poleg informacij, posredovanih s strani delavke iz referata, poudarek na predstavitvi vsebine in načina študija. Bodoče študente so pozdravili predstojnik katedre doc. dr. Milan Brglez oz. asist. dr. Sabina Kajnč in red. prof. dr. Bojko Bučar – skrbnika programa EŠ. Pri predstavitvi so sodelovali tudi drugi učitelji s katedre oz. sodelavci pri izvajanju programov, učitelj tutor, študenti tutorji in redni ter izredni študenti na obeh programih. Obisk v vseh terminih kaže na veliko zanimanje za študij MO in EŠ. Od 1658 obiskovalcev informativnih dni, ki so se zanimali za 13 programov na FDV, se jih je skoraj 30 odstotkov (468) udeležilo predstavitve študijev EŠ in MO.
Vse do oddaje prijavnic na študij in tudi po tem dijakinje in dijake vabimo k ogledu informacij o obeh študijih na spletnih straneh: www.mednarodni-odnosi.si in www.evropske-studije.si.

 

Na vrh strani

Svetovni dan človekovih pravic na FDV

Študenti 2. letnika Mednarodnih odnosov so v okviru predmeta Mednarodno varstvo človekovih pravic obeležili svetovni dan človekovih pravic z več dogodki, ki so potekali 10. decembra 2007 na Fakulteti za družbene vede. Študenti so tako pripravili razstavo Reci ne diskcriminaciji, razstavo risbic otrok iz različnih krajev po Sloveniji, ki so slikali na temo človekove pravice, k predstavitvi na stojnicah so povabili nevladne organizacije, oragnizirali pa so tudi okroglo mizo o kršitvah človekovih pravic v Sloveniji. Na okrogli mizi so sodelovali višja državna tožilka Vlasta Nussdorfer, izr. prof. dr. Miro Cerar, profesor na Pravni fakulteti in FDV, in Majda Širca, poslanka v Državnem zboru, članica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. Na zelo zanimivi okrogli mizi, ki sta jo vodila Iza Tršar in Jan Miklavc, so sogovorniki odkrito spregovorili ne samo o ključnih težavah pri implementaciji človekovih pravic v Sloveniji, ampak tudi o spremejenih vrednotah, ki čedalje bolj omejujejo polje svobode in svoboščin.

 

Na vrh strani

SiMUN (Slovenian international Model United Nations)- Prva simulacija Generalne skupščine Združenih Narodov v Ljubljani

Od 5. do 9 marca 2008 bomo v prostorih Fakultete za družbene vede priča prvi mednarodni simulaciji Združenih Narodov v Sloveniji. V svetu so tovrstne simulacije že ustaljena praksa, ki vsako leto ponuja na tisoče študentom možnost, da se preizkusijo v vlogi delegatov in pogajalcev o perečih problemih.

Dogodek organizira skupina absolventk mednarodnih odnosov, ki bi rade študentom približale delovanje Združenih Narodov ter spodbudile kritično razmišljanje o izbranih temah. Na njem naj bi sodelovalo okoli 50 študentov – delegatov, od tega 40 iz tujine ter 10 iz Slovenije. Prva izmed tem, o katerih se bo razpravljalo v Ljubljani, je medkulturni dialog, na simulaciji pa se bodo delegati iz različnih držav pogovarjali in pogajali tudi o trgovini z belim blagom, ki je vsekakor svetovni problem, a kljub temu še vedno ostaja tabu tema.

Več o dogodku lahko preberete na www.unaslovenia.org/simun/.

 

Na vrh strani

Simulacija odbora za človekove pravice OZN

Na Fakulteti za družbene vede je 6. 11. 2008 v okviru predmeta Mednarodno varstvo človekovih pravic potekala simulacija zasedanja Odbora za človekove pravice Organizacije združenih narodov. Študentje drugih letnikov Mednarodnih odnosov so simulirali poročanje in zaslišanje držav članic pred 18-članskim odborom glede napredka pri implementaciji Mednarodnega pakta o političnih in državljanskih pravicah. Na zasedanju so sodelovali tudi predstavniki mednarodnih nevladnih organizacij, ki so podali alternativno poročilo. Dogajanje je potekalo v večnamenski dvorani FDV.

 

Na vrh strani

OZN zaposluje in organizira predavanja

Katedra za Mednarodne odnose na UL FDV vas obvešča o dveh vabilih Društva za Združene narode za Slovenijo. V prilogi sta vabili na:

- razpis za delovna mesta v OZN,
- predavanje o zaposlitvenih možnostih v OZN. (priloga)

Vljudno vabljeni!

 

Na vrh strani

Študijske aktivnosti

Marec 2007 - Skupina študentov 2. letnika Mednarodnih odnosov (Aljaž Kitak, Maša Miglič, Špela Močnik, Špela Špiler in Andreja Šuštar) je pri pripravi skupinske raziskovalne naloge z naslovom Svoboda veroizpovedi (pri predmetu Mednarodno varstvo človekovih pravic) opravila intervju z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem glede problematike izgradnje džamije v Ljubljani. Župan je prišel na fakulteto poslušat celotno predstavitev raziskovalne naloge, sodeloval je tudi v razpravi, ki je sledila odlični predstavitvi.

 

Na vrh strani

Projekt In-Transit

Skupina mladih iz Bruslja nas je obvestila o zanimivem projektu In-Transit, ki ga izvajajo ob petdesetletnici začetka procesa evropske integracije. Pripravljajo film, ki ga bodo predvajali konec marca 2007, študente pa vabijo, da se pridružijo na 'virtualnemu vlaku', kjer si lahko izberejo svoj 'sedež' in spoznajo druge mlade iz vse Evrope ter sodelujejo pri razpravah o aktualnih evropskih temah tudi s poslanci Evropskega parlamenta in predstavniki Evropske komisije. Več informacij lahko dobite na njihovi spletni strani ali pa si ogledate zloženko projekta.

 

Na vrh strani

Poletna šola Brave New Europe

V juliju 2006 se je odvijala tradicionalna poletna šola "Brave New Europe". Letošnja BNE praznuje peto obletnico, zato smo ob tej priložnosti naredili krajši intervju z glavno organizatorko, Tino Fistravec, diplomantko študijske smeri Mednarodni odnosi (2004/05). Intervju si lahko preberete tukaj...

 

Na vrh strani

Alumni klub in vesela novica za vse, ki študirajo po prenovljenem (bolonjskem) študijskem programu Mednarodni odnosi

V juniju 2006 je bil sprejet nov Zakon o strokovnih in znanstvenih naslovih (ZSZN-1), na podlagi katerega bodo študenti ob uspešnem zaključku našega dodiplomskega študijskega programa pridobili naslov Diplomant/ka mednarodnih odnosov (UN). Zakon tako odpravlja praznino, s katero so bili soočeni visokošolski in univerzitetni študijski programi za prvo in drugo generacijo 'bolonjskih' študentov. Naziv Magister/Magistrica mednarodnih odnosov pa je v veljavi že nekaj časa.

Dosedanji diplomanti študijskega programa Mednarodni odnosi, programa, ki ima več kot štiridesetletno tradicijo, so še posebej zadovoljni z novim zakonom. Zakon namreč predstavlja ustrezen okvir za krepitev prepoznavnosti bodočih diplomantov Mednarodnih odnosov in njihovih kompetenc na trgu delovne sile.

Hkrati vse diplomante 'mednarodnike' obveščamo, da smo aktivirali spletno stran za naš Alumni klub. Vabimo vas, da se vanj čimprej vpišete!

 

Na vrh strani

Mednarodniki v javni upravi

V prostorih Fakultete za družbene vede smo 18. januarja pričeli z načrtovanim tesnejšim sodelovanjem z diplomanti mednarodnih odnosov na Univerzi v Ljubljani. Ta alumni, ki šteje že skoraj 600 diplomantk in diplomantov predstavlja pomemben segment na vseh področjih slovenskega in mednarodnega delovnega okolja, saj naše diplomante srečujemo povsod, od javne uprave do multinacionalnih podjetij.

Za začetek smo se odločili srečati se z našimi diplomanti, ki delujejo po ministrstvih in diplomaciji. Odziv je bil izjemen, saj so se srečanja udeležili skoraj vsi vabljeni razen tistih, ki se zaradi fizične oddaljenosti niso mogli udeležiti (zaradi služb v Bruslju, Washingtonu in diplomatskih predstavništvih širom sveta). Obnavljala so se stara poznanstva in sklepala nova. Strinjali smo se, da kaže s projektom oblikovanja alumnija nadaljevati in ga še bolj utrditi.

Priložnosti za srečanja bo še veliko. Že to leto praznujemo 25. obletnico srečevanj s študenti iz Graza. Leta 2007 bomo praznovali 90. obletnico očeta mednarodnih odnosov v Sloveniji, zasl. prof. dr. Vlada Benka. Vrhunec teh srečanj, kamor bomo resnično skušali pritegniti prav vse diplomante, pa bo jeseni leta 2008, ko bomo praznovali 45. obletnico študija mednarodnih odnosov v Sloveniji.

O nadaljnjih dejavnostih alumnija in drugih dogodkih bomo seveda redno poročali tudi na naših straneh.

 

Na vrh strani

Seminar o humanitarni dejavnosti mreže NOHA

Od 12. do 14. decembra 2005 je na FDV v organizaciji Centra za proučevanje mednarodnih odnosov potekal seminar o humanitarni dejavnosti mreže NOHA (Network on Humanitarian Assistance). Prvi dan so udeleženci razpravljali o vlogi univerz pri raziskovanju in izobraževanju o humanitarni dejavnosti, drugi dan pa o izkušnjah s humanitarno dejavnostjo na Balkanu. Zadnji dan so predstavniki NOHA in zainteresirani slovenski partnerji razpravljali o nadaljnjih možnostih sodelovanja.

 

Na vrh strani

Brave New Europe International Summer University

Popestritev poletnega vzdušja na Fakulteti za družbene vede (FDV) vsekakor prinaša mednarodna poletna univerza Brave New Europe (BNE). Mednarodni dogodek vsako poletje v Ljubljani združi mlade iz vse Evrope, ki jim predavajo priznani tuji in slovenski strokovnjaki. Poletna univerza ustvarja forum, kjer se razpravlja o aktualnih izzivih Evropske unije (EU), hkrati pa omogoča mešanico mednarodnih in medgeneracijskih izmenjav znanja, mnenj in izkušenj. BNE s podporo FDV vsako leto organizirajo aktivni študentje, ki se povezujejo v okvirih društva Mladi evropski federalisti in študentskega politološkega društva Polituss.

BNE 2005 nosi pomenljiv naslov – 'Dinner for 25'. Glavne razprave poletne univerze, ki se bo letos odvijala med 3. in 16. julijem 2005, se bodo nanašale na analizo lanske širitve, ratifikacije Pogodbe o Ustavi za Evropo v državah članicah EU, pogajanja o naslednji finančni perspektivi, uresničljivost lizbonske strategije in prihodnje politične izzive EU.

 
 
Razpisi
Gostujoča predavanja
Mednarodne izmenjave

 
© 2005-2010 FDV - Katedra za mednarodne odnose
Oblikovanje / izvedba: