Nazaj na domačo stran

Piši nam

Na spletne strani FDV

 

Domača stran > študij mednarodnih odnosov > Uspehi študentov

Študenta mednarodnih odnosov nagrajenca razpisa Le Monde Diplomatique v slovenščini (za mesec februar 2010)

Katedra za mednarodne odnose iskreno čestita študentoma FDV programa mednarodni odnosi, ki sta sodelovala in bila nagrajena v okviru natečaja Le Monde Diplomatique v slovenščini za objavo prispevkov mladih razumnikov o mednarodni politiki.

Časopis je v februarski številki objavil imena treh nagrajencev, med katerimi sta tudi dva študenta programa mednarodni odnosi:

- ALEN TOPLIŠEK, študent 3. letnika mednarodnih odnosov, je dobil 1. nagrado za prispevek »Človekova varnost: med konceptom in prakso«,

- JANA MAHORČIČ, študentka 3. letnika mednarodnih odnosov, je dobila 3. nagrado za prispevek »Kršenje človekovih pravic: primer Guantánamo«. 

Natečaj časopisa Le Monde Diplomatique v slovenščini je še vedno odprt - nagrajenkam ponovno čestitamo, vse skupaj pa vabimo, da se natečaja še udeležite.

 

Na vrh strani

Študentki mednarodnih odnosov nagrajenki razpisa Le Monde Diplomatique v slovenščini (za mesec januar 2010)

Katedra za mednarodne odnose iskreno čestita študentkama FDV programa mednarodni odnosi, ki sta sodelovali in bili nagrajeni v okviru natečaja Le Monde Diplomatique v slovenščini za objavo prispevkov mladih razumnikov o mednarodni politiki.

Časopis je v januarski številki objavil imena treh nagrajencev, med katerimi sta tudi dve študentki programa mednarodnih odnosov:

- IZA TRŠAR, študentka 4. letnika mednarodnih odnosov, je dobila 1. nagrado za prispevek »Posilstvo kot orožje genocida«,

- MANJA GUČEK, študentka 4. letnika mednarodnih odnosov, je dobila 3. nagrado za prispevek »Darfur: mednarodna skupnost spet ni uspela preprečiti "zločina vseh zločinov"«. 

Natečaj časopisa Le Monde Diplomatique v slovenščini je še vedno odprt - nagrajenkam ponovno čestitamo, vse skupaj pa vabimo, da se natečaja še udeležite.

 

Na vrh strani

Študentki mednarodnih odnosov nagrajenki razpisa Le Monde Diplomatique v slovenščini (za mesec december 2009)

Katedra za mednarodne odnose iskreno čestita študentkama FDV programa mednarodni odnosi, ki sta sodelovali in bili nagrajeni v okviru natečaja Le Monde Diplomatique v slovenščini za objavo prispevkov mladih razumnikov o mednarodni politiki.

Časopis je v decembrski številki objavil imena treh nagrajencev, med katerimi sta tudi dve študentki programa mednarodnih odnosov:

- KATARINA CVIKL, študentka 4. letnika mednarodnih odnosov, je dobila 2. nagrado za prispevek »Mednarodno kazensko sodišče za Ruando: Vae Victis?«,

- LEA PFAJFAR, študentka 4. letnika mednarodnih odnosov, je dobila 3. nagrado za prispevek »Jedrska tehnologija: strah ali priložnost za večji blagor?«. 

Natečaj časopisa Le Monde Diplomatique v slovenščini je še vedno odprt - nagrajenkam ponovno čestitamo, vse skupaj pa vabimo, da se natečaja še udeležite.

 

Na vrh strani

Študenti mednarodnih odnosov nagrajenci razpisa Le Monde Diplomatique v slovenščini (za mesec november 2009)

Katedra za mednarodne odnose iskreno čestita študentom FDV programa mednarodni odnosi, ki so sodelovali in bili nagrajeni v okviru natečaja Le Monde Diplomatique v slovenščini za objavo prispevkov mladih razumnikov o mednarodni politiki.

Časopis je v novembrski številki objavil imena treh nagrajencev, ki so:

- MAJA BRATUŠA, študentka 4. letnika mednarodnih odnosov, je dobila 1. nagrado za prispevek »Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi v senci Evropske unije in Nata«,

- ALEN TOPLIŠEK, študent 3. letnika mednarodnih odnosov, je dobil 2. nagrado za prispevek »Učinkovita skupna zunanja in varnostna politika Evropske unije: predpogoj za enakopravno transatlantsko partnerstvo« in

- ANŽE VOH BOŠTIC, diplomant programa politologija - smer mednarodni odnosi,  je prejel 3. nagrado za prispevek »Izgradnja miru – moralna obveznost ali tudi realno nujno delovanje mednarodne skupnosti?«.

Natečaj časopisa Le Monde Diplomatique v slovenščini je še vedno odprt - nagrajencem ponovno čestitamo, vse skupaj pa vabimo, da se natečaja še udeležite.

 

Na vrh strani

Alen Toplišek osvojil nagrado na Balkan Case Challenge na Dunaju

Študent 2. letnika Mednarodnih odnosov Alen Toplišek je od 6. do 11. julija 2009 sodeloval na Balkan Case Challenge v tekmovalni disciplini simulacije Evropskega sveta (Model European Council - MEC).

S partnerko Gabrielo Radu iz Romunije sta predstavljala Republiko Nemčijo in osvojila priznanje za najboljšo ekipo - "Best Teamwork". Alen je dobil tudi glavno nagrado za najboljše diplomatske veščine - "Best Diplomatic Skills" in si s tem prislužil povračilo stroškov za sodelovanje na dvotedenskem seminarju "European Forum Alpbach 2009 Trust", ki bo potekal od 20. avgusta do 5. septembra 2009.

Iskrene čestitke!

 

Na vrh strani

Europakongress: Geteilt | Geeint: Der historische Umbruch 1989 – Vom Kalten Krieg zum neuen Europa

Konec maja je na Dunaju v dvorcu Hofburg ob dvajseti obletnici padca berlinskega zidu in začetka demokracije v srednji in vzhodni Evropi potekala dvodnevna konferenca (28. in 29. maj 2009) (http://www.1989-2009.at/). Gostil jo je avstrijski zvezni minister za evropske in mednarodne zadeve Michael Spindelegger, slavnostni govorci pa so med drugim bili tudi predsednik Republike Avstrije Heinz Fischer, predstavnik češkega predsedstva Svetu EU, državni sekretar in zunanjepolitični svetovalec poljskega predsednika vlade Władysław Bartoszewski in predsednik Evropske komisije José Manuel Durão Barroso.

Vsebinsko se je kongres osredotočil na spremembe v politiki in ekonomiji osrednje Evrope, na kulturno transformacijo od leta 1989 dalje, na revolucijo, ki so jo države in njeni državljani doživeli tistega leta, in na pogled mladih o pomembnosti prelomnega leta ter prihodnosti Evrope. Od predstavnikov Slovenije sta se panelov udeležila državna sekretarka Ministrstva za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina ter pisatelj in publicist Drago Jančar. Študentka 4. letnika mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede Špela Močnik sem sodelovala na panelu, na katerem smo mladi predstavili svoje razmišljanje o prelomnem letu 1989 ter njegovih posledicah za življenje dandanes. Na omenjenem panelu sta sodelovala tudi nekdanji član Evropske komisije Franz Fischler ter nekdanji avstrijski kancler Franz Vranitzky, ki sta s študenti razpravljala o njunih izkušnjah v letu preobrata.

Odlična izkušnja, ki mi je omogočila prvo sodelovanje na tovrstni konferenci, vpogled v dogajanje v obdobju, ki je zgodovinsko spremenil Evropo in Slovenijo, ter nenazadnje tudi priložnost uporabiti znanje v praksi.

Program konference si lahko ogledate tukaj.Špela Močnik, MO-4

 

Na vrh strani

Nagrade MZZ za diplomska in magistrska dela ter doktorske disertacije za leto 2008

Med nagrajenci Javnega natečaja Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) za diplomska in magistrska dela ter doktorske disertacije za leto 2008 so bili tudi diplomanti mednarodnih odnosov. Nagrajenci za diplomska dela so:

- Alma Bijedič z delom Politika humanitarne intervencije po 11. septembru 2001 (mentor doc. dr. Milan Brglez),

- Mojca Čampa z delom Strukturna zunanja politika EU do Sredozemlja: uresničevanje ciljev Evro-sredozemskega partnerstva (mentorica asist. dr. Sabina Kajnč, somentorica asist. Ana Bojinović),

- Žiga Pirnat z delom Prispevek Evropskega diplomatskega programa k oblikovanju identitete evropske diplomacije (mentor doc. dr. Milan Jazbec),

- Ana Starc Žagar z delom Slovenija in države v razvoju: mednarodno razvojno sodelovanje Slovenije z Afriko (mentorica izr. prof. dr. Maja Bučar) in

- Rok Zupančič z delom Nova velika igra? Spopad za prevlado v srednjeazijskih državah nekdanje Sovjetske zveze po koncu hladne vojne (mentor red. prof. dr. Bojko Bučar).

Nagrajencem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo!

 

Na vrh strani

Center za mednarodne odnose organiziral Globalno konferenco mednarodnih študij

Center za mednarodne odnose (CMO) je organiziral in uspešno izpeljal Globalno konferenco mednarodnih študij. Konferenca je potekala v sodelovanju s Central and East European International Studies Association (CEEISA) in vsemi člani World International Studies Committee (WISC).

Pri organizaciji in izvedbi medijsko izredno odmevne konference, ki je potekala od 23. do 26. julija v prostorih Fakultete za družbene vede in Fakultete za upravo, so sodelovali tudi študentje 3. letnika MO in EŠ in s tem tudi uspešno opravili praktikum.

Za njihov trud in uspešnost se jim iskreno zahvaljujemo!

Oglejte si nekaj zanimivih utrinkov iz konference (slike in kratki filmčki).

 

Na vrh strani

Alen Toplišek - nagrajenec mednarodnega tekmovanja "Students for a Nuclear Weapons-Free World Campaign"

Alen Toplišek, študent prvega letnika Mednarodnih odnosov, je med devetimi nagrajenci na mednarodnem tekmovanju za najboljši esej na temo: "Kaj mislite, da lahko preusmeri vlade po svetu od uporabe jedrskega orožja?". Tekmovanje je potekalo na pobudo predsednika Svetovne zveze društev za Združene narode (WFUNA) dr. Hansa Blixa, ki je povabil študente po svetu, da izvedejo neodvisno raziskavo in analizirajo potek jedrskega razoroževanja.

S svojim esejem (do 1500 besed) z naslovom "The aspirations of the international community in nuclear non-proliferation in the 21st century" si je Alen - med več kot 230 sodelujočimi študenti iz 53 držav - prislužil letalsko vozovnico in brezplačno udeležbo na konferenci "Students for a Nuclear Weapons-Free World", ki bo potekala v Palači narodov v Ženevi letos poleti.

Čestitkam dr. Hansa Blixa se pridružujemo tudi mi - iskrene čestitke!

Po vrnitvi iz Ženeve je Alen pripravil tudi simpatično poročilo o udeležbi - Študentje za svet brez jedrskega orožja.

 

Na vrh strani

Univerzitetna Prešernova nagrada za diplomsko delo podeljena diplomantu mednarodnih odnosov

Diplomant mednarodnih odnosov Janez Žagar je dobitnik letošnje univerzitetne Prešernove nagrade za diplomsko delo Teokratske države: vloga ureditve pri spoštovanju človekovih pravic in položaju v mednarodni skupnosti, pod mentorstvom red. prof. Bojka Bučarja in somentorstvom doc. dr. Marjana Smrketa. Diplomska naloga obravnava izredno aktualno tematiko o razmerju med cerkvijo in državo in vlogo človekovih pravic. Avtor je z empirično analizo proučeval pristopanja držav k mednarodnopravnim dokumentom, ki zagotavljajo človekove pravice in pri tem analiziral tendence držav, ki so bolj pod vplivom vere. Več..

 

Na vrh strani

Podelitev nagrad podjetja Trimo Trebnje d. d. za leto 2006

11. april - Podjetje Trimo Trebnje d. d. je letos že petič podelilo raziskovalne nagrade za najboljša diplomska in magistrska dela ter doktorske disertacije. Razpis je bil letos zastavljen nekoliko drugače, saj so poleg fakultet iz Slovenije, na razpisu sodelovale še fakultete iz Hrvaške in Srbije.

Nagradi Trima Trebnje za najkakovostnejše diplomsko delo sta prejeli tudi diplomantki mednarodnih odnosov Ana Marija Drev in Viktorija Jeras. Ana Marija Drev je pod mentorstvom red. prof. dr. Marjana Svetličiča in somentorstvom doc. dr. Andreje Jaklič napisala diplomsko delo z naslovom Investicije slovenskih podjetij na trge nekdanje Jugoslavije - primer Gorenja; Viktorija Jeras pa je, pod mentorstvom red. prof. dr. Marjana Svetličiča, napisala diplomsko delo z naslovom Lobiranje velikih podjetij v institucijah Evropske unije.

S prejetima nagradama sta se študentki pridružili mnogim diplomantom mednarodnih odnosov, ki so v preteklosti prav tako prejeli nagrado podjetja Trimo Trebnje d. d.

 

Na vrh strani

Podelitev nagrad profesorja Klinarja za leto 2006

28. marec - V Sončni sobi Centra za raziskovanje javnega mnenja je doc. dr. Marjan Hočevar, v imenu Komisije za izbor nagrajenih del (v sestavi red. prof. dr. Maca Jogan, red. prof. dr. Ivan Bernik in doc. dr. Janez Štebe), podelil nagrade Sklada profesorja Klinarja trem diplomantkam Fakultete za družbene vede, in sicer Poloni Štrumpf, Maji Fajfar in diplomantki mednarodni odnosov Valentini Geržina.

Valentina Geržina je prejela nagrado za diplomsko delo Status okoljskih beguncev v mednarodni skupnosti, ki ga je izdelala pod mentorstvom izr. prof. dr. Zlatka Šabiča.

Nagrade profesorja Klinarja se podeljujejo vsako leto, in sicer za diplomska in magistrska dela ter doktorske disertacije na področjih sociologije etničnih skupin, migracij in družbene slojevitosti ali uporabe podatkov iz Arhiva družboslovnih podatkov na FDV.

 

Na vrh strani

Podeljene Zoretove nagrade

Ob dnevu človekovih pravic je Društvo za Združene narode za Republiko Slovenijo podelilo Zoretove nagrade za najboljša dela študentov s področja delovanja Združenih narodov. Med letošnjimi nagrajenci je kar 13 diplomantov mednarodnih odnosov (po abecednem redu): Polona Bunič (Mednarodno upravljanje Bosne in Hercegovine: analiza diskurza; doc. dr. Petra Roter in asist. mag. Milan Brglez); Urška Čede (Preobrazba pobude za pomoč visokozadolženim revnim državam; doc. dr. Maja Bučar); Tadeja Forštner (Slovenija kot mala država v OZN: izzivi za diplomacijo; pred. amb. Marko Kosin in asist. mag. Milan Brglez); Valentina Geržina (Status okoljskih beguncev v mednarodni skupnosti; izr. prof. dr. Zlatko Šabič); Aleš Košir (Uporabnost mehanizma reševanja sporov v Svetovni trgovinski organizaciji za male in velike države; prof. dr. Bojko Bučar); Nina Ledinek (Reševanje problema globalnega segrevanja ozračja z mehanizmom zmanjševanja emisij ogljikovega dioksida; izr. prof. dr. Zlatko Šabič); Nadja Novak (Vloga Organizacije združenih narodov pri oblikovanju režima za podnebne spremembe; izr. prof. dr. Zlatko Šabič); Blaž Palir (Mehanizmi urejanja izrabe osebne nedotakljivosti in imunitete diplomatskega agenta; pred. amb. Marko Kosin in asist. mag. Milan Brglez); Aleksandra Pleško (Nove normativne teorije mednarodnih odnosov in razvijanje manjšinske zaščite v OZN skozi delo podkomisije za promocijo in zaščito človekovih pravic; izr. prof. dr. Miran Komac in asist. mag. Milan Brglez); Barbara Potočnik (Omejevanje rasti prebivalstva v mednarodni skupnosti; izr. prof. dr. Zlatko Šabič); Andreja Vister (Sodelovanje revnih pri izboljševanju okolja; doc. dr. Maja Bučar); Janez Zalaznik (Slovenska pomoč tujini kot instrument zunanje politike; prof. dr. Bojko Bučar in doc. dr. Maja Bučar); Senta Žekar (Primerjava stališč Združenih držav Amerike in Evropske unije do Kjotskega protokola; izr. prof. dr. Zlatko Šabič).

 

Na vrh strani

Diplomantka mednarodnih odnosov uspešna na podiplomskem študiju v tujini

Dobitnica Prešernovega priznanja, Martina Mlinarič, LLM je uspešno zaključila magistrski študij mednarodnega okoljskega prava na University of Nottingham School of Law. Martina je bila ocenjena kot najboljša študentka v svoji generaciji na programu, ki ga je vpisala. To priznanje je še posebej pomembno v luči dejstva, da omenjena univerza spada med najboljše v Veliki Britaniji, takoj za univerzama Oxford in Cambridge. Naslov njene disertacije: "Nature protected? The Role of Science in Tackling Climate Change".

 

Na vrh strani

Svečana listina za študente podeljena absolventu mednarodnih odnosov

Absolvent mednarodnih odnosov Andraž Melanšek je prejemnik letošnje univerzitetne nagrade za najboljše študente – svečane listine za študente.

 

Na vrh strani

Fakultetno Prešernovo priznanje podeljeno diplomantki mednarodnih odnosov

Martina Mlinarič je za svoje diplomsko delo "Religije in mednarodno varstvo okolja s posebnim ozirom na vlogo krščanstva" pod mentorstvom izr. prof. dr. Zlatka Šabiča ter somentorstvom doc. dr. Marjana Smrketa dobila fakultetno Prešernovo priznanje za študijsko leto 2004-2005.

 

Na vrh strani

Univerzitetna Prešernova nagrada za diplomsko delo podeljena diplomantu mednarodnih odnosov

Diplomant mednarodnih odnosov Vid Prislan je dobitnik letošnje univerzitetne Prešernove nagrade za diplomsko delo (Ne)učinkovitost izključnih ekonomskih con: okoljevarstvena kritika sodobnega mednarodnega režima oceanov, pod mentorstvom doc. dr. Petre Roter in somentorstvom red. prof. dr. Anuške Ferligoj. Diplomska naloga obravnava učinkovitost izključnih ekonomskih con v kontekstu razvoja upravljanja in varovanja živih morskih bogastev, torej v okviru mednarodnega režima oceanov. Naloga temelji na teoretičnem razlikovanju med institucionalno in okoljsko učinkovitostjo mednarodnih režimov. S pomočjo statistične analize in študije primerov diplomsko delo dokaže, da izključne ekonomske cone, kljub svoji institucionalni učinkovitosti, niso izpolnile svojega temeljnega poslanstva, tj. trajnostnega upravljanja svetovnega ribištva. Prav nasprotno: čeprav države upravičujejo obstoj takih con z namenom ohranjanja morskih bogastev, je njihovo razglašanje vodilo do večanja svetovnega ribolova in iztrošenosti živih bogastev morij.

 

Na vrh strani

Nagrada Banke Slovenije gre študentu mednarodnih odnosov

Dne 10. 10. 2005 je diplomant politologije smer mednarodni odnosi Aljaž Zupan prejel nagrado Banke Slovenije za svoje diplomsko delo 'Problematika Ljubljanske Banke v slovensko-hrvaških odnosih' pod mentorstvom prof. dr. Bojka Bučarja.

 

Na vrh strani

Naši študenti uspešni na magistrskih študijih v tujini

Študentka politologije smeri mednarodni odnosi Klavdija Černilogar je 24. 9. 2005 končala študijski program European Masters in Human Rights and Democratization, ki ga v Benetkah finansira Evropska komisija, kot študentka z najboljšim študijskim uspehom v generaciji malo nad 70 študentov.

 

Na vrh strani

Janez Zupančič – dobitnik raziskovalne nagrade TRIMO

18. februarja 2005 je naš diplomant Janez Zupančič prejel nagrado podjetja Trimo za diplomsko delo 'Rojene multinacionalke – primer Akrapovič d.o.o.'. V svojem delu med drugim podrobneje predstavi podjetje Akrapovič d.o.o., in sicer internacionalizacijo podjetja z osnovno strategijo podjetja, izvozom in tržnimi deleži, trženje konkurence podjetja, kadre in prihodnost podjetja. Čestitamo!

 
 

Študijske aktivnosti

Na vrh strani

 
© 2005-2010 FDV - Katedra za mednarodne odnose
Oblikovanje / izvedba: